Datum Minimální Trvanlivosti (DMT)

V naší prodejně prodáváme některé zboží s prošlým datem minimální trvanlivosti. Toto zboží je označeno oranžovým štítkem a textem „ZBOŽÍ S PROŠLOU DOBOU MINIMÁLNÍ TRVANLIVOSTI“.

Co je to datum minimální trvanlivosti a jak se liší od data použitelnosti?

Datum minimální trvanlivosti (DMT)

”minimální trvanlivost do”, anglicky “best before“

  • Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy „Minimální trvanlivost do… „ a následuje uvedení dne, měsíce a roku (případně jen měsíce a roku nebo jen roku).
  • Takto jsou označeny potraviny, které mají delší životnost a nekazí se rychle. Jedná se například o konzervy, zavařeniny, nápoje, čaje, těstoviny, sušenky, čokolády.
  • Tyto výrobky se můžou prodávat i po uplynutí data minimální trvanlivosti, pokud jsou splněny tři základní podmínky:
    • Výrobek musí být zdravotně nezávadný
    • Výrobek musí být umístěn odděleně od ostatních běžných výrobků
    • Výrobek musí být zřetelně označený jako prošlý.
  • Je možné, že po uplynutí data minimální trvanlivosti potravina ztratí svou chuť, vůni, strukturu. Po ukončení data minimální trvanlivosti výrobce negarantuje chuťové a výživové kvality výrobku, zodpovědnost za zdravotní nezávadnost potraviny přebírá prodejce. Pokud je obal neporušený a potravina voní i chutná tak, jak by měla, její konzumace by měla být bezpečná.

Datum použitelnosti

”spotřebujte do”, anglicky “use by”

  • Datum použitelnosti se uvádí slovy „Spotřebujte do…“  a následuje den, měsíc a rok.
  • Vyjadřuje dobu, po kterou si potraviny uchovávají své vlastnosti a zdravotní nezávadnost.
  • Doba použitelnosti se používá pro potraviny, které se rychle kazí, například mléčné výrobky, chlazené maso, ryby, výrobky studené kuchyně apod.
  • Potraviny s prošlým datem použitelnosti se nesmí prodávat.

Na některých výrobcích není uvedeno ani datum minimální trvanlivosti, ani datum použitelnosti. Jedná se o:

  • potraviny, u kterých je zkáza poznat na první pohled – ovoce, zelenina, pekárenské výrobky
  • potraviny, které se nekazí vůbec, případně velmi pomalu – silný alkohol, ocet, sůl, cukr, cukrovinky, žvýkačky

Více informací můžete získat na stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo na stránkách Ministerstva zemědělství